Limon AĞAÇLARINDA BUDAMA
Limon Ağaçları Neden Budanır?
Limon yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Budama yapılmayan ağaçlarda;
taç düzensiz gelişir,
fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
kısa zamanda verim düşer
periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür
Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.
Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
Ağaçlara istenilen şekli vermek.
Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.
Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?
Limon ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Limon ağaçlarında budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç Limon ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlin de dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Limon ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.
Gençleştirme budaması, Limon ağaçlarında yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş Limon ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede Limon ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur.Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur. Bâzı ağaçlarda, budama yapılması netîcesi olarak, çift katlı bir taç teşekkül eder. Böyle ağaçlarda, üst taç atıldıktan sonra, zayıflamış olan alt taç dallarında da kısa budama yapılarak, ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir.
Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda Limon dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.
Sizlere en iyi gübreleme nasıl yapılır bu konudaki önemli tecrübelerimizi aktarmak istiyoruz. Rekor Gelişim açıklamalarımızı okumak için tıklayınız.
Kaliteli Ve Verimli Limon Yetiştirmek için Videolu Anlatım
Her Cins Ağacın Kuruması, Yaprak Sararması vb. Sorunları Çözen Üreticilerin Tavsiye Videoları
Limon Dışındaki Diğer Her Cinsten Ağaç En İyi Nasıl Yetiştirilir
Her Türlü Bitki için Bakım Videoları
SERA HASTALIKLARI ÇÖZÜMLERİNİ ANLATAN VİDEOLAR
Limon Ağacı ile ilgili her konuda sizlere yardıma hazırız. Aşağıdaki iletişim formundan yada telefonlardan bizlere istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Limon Yetiştiriciliğinin en başlıca ürünlerinden olan Rekor Gelişim’den 1 adet dahi siparişinizin olması halinde, gerek bayilerimiz tarafından gerekse fabrikadan en kısa süre içerisinde siparişiniz teslim edilir. Kargo ile gönderilecek siparişlerde ise Yurtiçi kargonun gittiği her yere sipariş alıyoruz.
REKOR GELİŞİM İLETİŞİM VE SİPARİŞ FORMU